Systemkretsen (SoC) Exynos 2200 blev först ut med integrerad grafiksignerad AMD:s arkitektur RDNA 2 och tog plats i telefonserien Galaxy S22. Enligt uppgifter ska efterträdaren Exynos 2300 presterat för dåligt och varit för strömtörstig, varför den uteblev i Galaxy S23-serien. Nu återvänder Samsung med systemkrets i egen regi med Exynos 2400.

Samsung håller hårt i detaljerna kring Exynos 2400 och delger exempelvis inte vilken teknik den tillverkats på. Rapporter talar dock om att det inte handlar om 3 nanometer med transistortypen Gate-All-Around Field-Effect Transistor (GAAFET), utan tredje generationen av beprövade 4 nanometer kallad 4LPP+ (Lower Power Plus Plus) med betydande förbättringar jämfört med första generationen kallad 4LPE (Low Power Early) som användes med Exynos 2200.

Samsung-Galaxy-S24-1.webp

Vad som tros vara 3D-renderingar av designen för Galaxy S24

Samsung-Galaxy-S24-2.webp
Samsung-Galaxy-S24-3.webp
Samsung-Galaxy-S24-4.JPG
Samsung-Galaxy-S24-5.JPG
Samsung-Galaxy-S24-6.JPG

Då Samsung i praktiken hoppat över en generation görs utfästelser om rejäla prestandalyft, där Exynos 2400 ska leverera 70 procent (1,7x) högre processorprestanda jämfört med två år gamla Exynos 2200. På två år har det även hänt mycket inom den terminologi som är på allas läppar, artificiell intelligens (AI), och det finns därför särskilda optimeringar som lovar ett prestandalyft om 1 370 procent (14,7x) jämfört med föregångaren.

På grafiksidan har bolaget åter krokat arm med AMD och arkitekturen som används är RDNA 3 som går att finna i grafikkorten i Radeon RX 7000-serien. Den integrerade grafikdelen Xclipse 940 har likt dess föregångare stöd för moderna finesser som ray tracing (RT) och Variable Rate Shading (VSR), men några detaljer om antal beräkningsenheter eller prestandalyft jämför med Xclipse 920 och arkitekturen RDNA 2 nämns inte.

Exynos 2400 trolig kandidat för svenska Galaxy S24

Samsung har som tradition att lansera Galaxy S24 i två olika upplagor globalt, där den ena använder Qualcomms flaggskepp i Snapdragon 8-serien och den andra Exynos. Av dessa har Qualcomm i regel varit den högre presterande och mer energieffektiva, varför just denna version av Galaxy S-serien varit eftertraktad av teknikentusiaster.

Förutsatt att Samsung är vanan trogen lanseras Galaxy S24 med Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 i Kanada, USA och Kina, medan Europa (Sverige), Asien och Afrika får Exynos 2400. Hur stor skillnaden blir mellan de båda sett till såväl prestanda som batteritid lär besvaras i samband med telefonens tillkännagivande i början av 2024.

Är systemkrets och prestanda viktig för dig vid val av ny telefon?