Efter sviterna av en kritiserad lanseringen av Saints Row-reboot tillsammans med en storaffär som inte gick igenom, har Embracer bestämt sig för att lägga ner spelstudion Volition. Nedläggningen är omedelbar och i ett uttalande skriver spelstudion att arbete inletts för att hjälpa anställda hitta nya jobb.

I juni i år tillkännagav Embracer Group ett rekonstruktionsprogram avsett att stärka Embracer och säkra sin position som ledande inom dataspelsbranschen. Som en del i programmet utvärderades man de strategiska och operationella målen och fattade det svåra beslutet att stänga Volition med omedelbar verkan.

Nedläggningen är en del av det sparprogram Embracer startade under sommaren, vilket togs fram efter en stor affär värd 2 miljarder USD inte gick i hamn. Embracer motiverade beslutet att dra igång sparprogrammet för att effektivisera verksamheten, vilket sker genom att lägga ner projekt som är under utveckling samt spelstudior. Volition är inte ensamma om att läggas ner. För några veckor sedan fick danska Campfire Cabal stänga portarna.

Volition fyllde nyligen 30 år och har jobbat med spelserier som Red Faction och Saints Row. Den sistnämnda spelserien fick en hel del kritik i samband med lanseringen i augusti 2022 på grund av buggar och oinspirerat gameplay. Vad som kommer hända med spelserien i framtiden är för tillfället okänt.

Läs mer om Embracer: