Med senaste generationens grafikkort finns stora, tilltagna kylarmodeller i överflöd, särskilt i det yppersta prestandasegmentet. Modeller som tar upp både tre och fyra kortplatser är ingen ovanlighet, vilket kan ställa till det för den som vill bygga i små utrymmen. Det vill MSI ändra på med nya serien Gaming Slim, där de senaste grafikkorten från Nvidia omdanas i tunnare format.

En glimt av de nya grafikkorten presenterades redan under Computex och de riktar sig specifikt till entusiaster som bygger i små datorlådor, hela vägen ned till kompakta SFF-format. Totalt omfattar den nya serien fem syskon ur Geforce RTX 4000-serien – RTX 4090, RTX 4080, RTX 4070 Ti, RTX 4070 och slutligen RTX 4060 Ti.

gamingslim.png

De nya modellerna riktar sig till små datorlådor.

Störst är Geforce RTX 4090 och RTX 4080, som mäter in på 322 × 136 × 62 mm. Ställt mot monstermodeller som överstiger exempelvis 350 mm på längden är det definitivt mindre – men ställt mot Founders Edition är skillnaderna nära noll. Samma modeller med Nvidias egen kylarlösning mäter in på 304 × 137 × 61 mm och ungefär motsvarande skillnader ses även för resterande modeller.

MSI menar att det trots bantad design bjuds på ordentlig kylkapacitet. Designen är baserad på nuvarande Tri Frozr 3, med en baseplate i nickelpläterad koppar och upp till åtta värmeledningsrör beroende på modell. Grafikkorten anländer i både svart och vitt samt i fabriksöverklockad variant, då under namnet Gaming X Slim. Flera modeller finns att tillgå hos svenska återförsäljare, där prislapparna börjar på cirka 7 300 kronor för instegsmodellen Geforce RTX 4060 Ti Gaming Slim.