Larian Studios blandar goda nyheter med tråkiga i samband med utannonseringen av Baldur's Gate 3 till Xbox-plattformen. Utvecklarna har meddelat att spelet ska släppas till Microsofts spelplattform senare i år, men Series S-ägare kommer inte ha möjlighet att spela tillsammans med vän i soffan.

Anledningen till att Series S-versionen saknar split-screen handlar kort och gott om att den mindre Xbox-varianten inte har den kraftfulla hårdvaran som behövs för att få spelet att rulla ordentligt. Det som gör situationen knivig är att Microsoft tidigare lovat att oavsett om du köper Series X eller Series S så ska du få samma spelupplevelse, vilket inte blir fallet med Baldur's Gate 3.

Huruvida Baldur's Gate 3 blir den enda titeln där Xbox-versionerna skiljer sig åt återstår att se. Men om Microsoft öppnat för den möjligheten en gång finns det möjlighet att fler utvecklare ber om att få kringgå regeln, vilket kan leda till att Xbox Series S-ägare måste acceptera en försämrad upplevelse.

Spelare som vill sitta i soffan och uppleva Baldur's Gate 3 tillsammans med en vän behöver ha ett Xbox Series X, alternativt köra spelet på PC eller Playstation 5. Spelet släpps för övrigt den 6 september till PS5, men något specifikt datum för Xbox-versionen finns för tillfället inte.