En av veckans största teknikhändelser signeras Samsung, som med det återkommande evenemanget Galaxy Unpacked bland annat avtäckte femte generationens vikbara enheter: Galaxy Z Fold 5 och Z Flip 5. I samband med avtäckandet besvarade bolagets chef för mobila enheter, TM Roh, frågor kring Samsungs framtidsutsikter för vikbara enheter och hur de ser på konkurrenssituationen i premiumsegmentet.

Gällande vikbara enheter menar avdelningschefen att prognosen för hemlandet Sydkorea är att vikbara står för en tredjedel av de sålda Galaxy-telefonerna i premiumsegmentet. Globalt sett påstås vikbara enheter stå för mer än en femtedel av bolagets försäljning av flaggskeppstelefoner, där Galaxy S23-serien från tidigare i år alltså fortsatt väntas stå för merparten.

I det mest påkostade marknadssegmentet är Apple herre på täppan, men TM Roh tror inte att detta kommer att bestå. Han förklarar nämligen att Samsung kan sälja samma volymer som Apple om fem år, ett påstående som osar av optimism. Wccftech påpekar att Apple har som mål att kränga runt 85 miljoner Iphone 15, en siffra som Galaxy S23 inte är halvvägs till. Således måste Samsung öka volymerna en hel del de närmaste åren för att kunna möta Apple.

Det återstår att se om ökad efterfrågan på vikbara enheter kan hjälpa Samsung att knapra marknadsandelar i det yppersta pris- och prestandasegmentet. Att Samsung har tilltro till det vikbara formatet uttrycktes bland annat förra hösten, när en talesperson pekade ut vikbart som standard i premiumsegmentet år 2025. Apple står för närvarande utan vikbara alternativ och det återstår att se när och om bolaget hoppar på tåget.

Källa: IMSN via Wccftech