Plattformen Battle.net har sedan urminnes tider varit Blizzards plattform för att koppla samman onlinespelare och erbjuda sina egenutvecklade spel. Även om andra spelplattformar som Steam blivit mer populära har speltjätten valt att hålla sig på Battle.net, men med Overwatch 2 vänds trenden.

Utvecklarna har bestämt sig för att släppa Overwatch 2 på Steam, vilket sker 10 augusti. Initialt är det bara Overwatch 2 som blir tillgängligt på plattformen, men Blizzard berättar att det finns planer att släppa fler spel på Steam. Vilka dessa blir och när det sker är dock okänt.

Även om Overwatch 2 blir tillgängligt på Steam, behöver spelare ändå använda sitt Battle.net-konto för att spela. Men med Steam-lanseringen får användare fördelar som tillgång till vänner på Steam samt achievements och liknande.

Battle.net stannar kvar

Detta kan ses som ett tecken på en bredare öppenhet att lansera fler spel på Steam, i stället för att låsa in allt på Battle.net. Flera andra spelföretag har gjort egna satsningar med spellaunchers och butiker av olika slag, men med tiden har dessa lagts ned och spelen har i slutändan hamnat på Steam ändå.

Huruvida detta blir fallet för Blizzard i framtiden, eller om Overwatch 2-släppet är en engångsgrej, återstår att se. Microsofts uppköp av Activision Blizzard kan dock leda till en knuff att bred lansering sker mer utbrett hos Warcraft-veteranen. Battle.net har dock en historia som sträcker sig tillbaka år innan Steam var en grej, så själva plattformen lär stanna oavsett var spelen blir tillgängliga.