Att handla datorprylar och andra komponenter över nätet har länge varit praxis för teknikintresserade, men i en tid när allt möjligt kan klickas hem från digitala butiker är växande paketvolymer en ständig snackis. Varor som går i retur är en särskilt omdiskuterad fråga, där volymerna och andelen returer blir mycket konkreta när SVT nu rapporterar siffror hämtade från branschorganisationen Transportföretagen.

Under 2022 var tolv procent av paketen returer och totalt skickades 23,5 miljoner tillbaka. Ställt mot året dessförinnan syntes 1,2 miljoner fler returpaket. SVT talar med Klas Hjort från Lunds universitet, som menar att företagen i e-handelsbranschen grundat för en utveckling av ökande returer. Kunders omedvetenhet om effekterna av retur är en aspekt som nämns. Hjort beskriver därtill att många returer kan undvikas, om företagen blir bättre på att identifiera varför de uppstår.

Vidare nämns de vanligt förekommande gratisreturerna som en bidragande faktor, men Transportföretagens samhällspolitiska chef Tina Thorsell förklarar att detta är något som kunder framöver inte kan ta för givet. I takt med att transporterna går över till fossilfria alternativ blir fordon och infrastruktur dyrare och följaktligen stiger kostnaderna för frakt, beskriver Thorsell. Följden blir att både företag och e-handlande privatpersoner kommer att behöva betala mer.

I SVT:s artikel lyfts exempel på kunder som köper mycket kläder på en gång och returnerar en del. Uppgifter om hur köp- och returvanorna teknikköpare ser ut nämns däremot inte. Tilläggas kan att det under år 2021 rapporterades om att 30–40 procent av kläder köpta online returnerades. Om denna siffra fortfarande är i samma härad är det rimligt att anta att elektronikreturerna ligger betydligt lägre.

Brukar du ofta skicka tillbaka teknikprylarna du beställer på nätet? Berätta i kommentarstråden!