När Geforce RTX 4090 i höstas äntrade scenen uppvisade grafikkortet en ny toppnivå för prestanda, men med tillhörande prislapp modell större. Enklare syskonmodeller imponerar däremot inte på samma vis, till följd av att motsvarande prestanda syns hos äldre grafikkort – ofta till lägre pris. Beskrivningen stämmer väl in på nylanserade RTX 4060, som följaktligen mötts av öronbedövande tystnad från många hårdvaruentusiaster.

Test: MSI Geforce RTX 4060 Ventus 2X OC – bra prestanda vid 1080p men medioker kylare

Att intresset för Geforce RTX 4060 är lågt är inte bara en magkänsla, något som bekräftas när nu 3Dcenter presenterar försäljningssiffrorna hos den tyska återförsäljaren Mindfactory. Tekniksajten beskriver att en medioker Nvidia-lansering i regel resulterar i att det på lanseringsdagen säljs 300–400 sådana kort hos Mindfactory. Rapporten om cirka 10 sålda RTX 4060 är kvitto på totalt ointresse.

Siffran är särskilt häpnadsväckande eftersom grafikkort med 60-ändelse generellt är Nvidias stora volymprodukter. Geforce GTX 1060 är kanske det tydligaste exemplet i närtid, medan RTX 3060-modellerna trots skakiga tider sålts i drivor. 3Dcenter spår att RTX 4060 inte går en sådan framtid till mötes, till följd av att nykomlingen inte erbjuder några direkta fördelar: Samma mängd grafikminne och snarlik prestanda kan köpas hos billigare modeller, särskilt vid rea.

Exakta detaljer kring hur väl Geforce RTX 4060 sålt i Sverige är inte kända, men hos de återförsäljare som vid säljstart hade kort i lager ser majoriteten ut att fortfarande värma hyllorna. Detsamma gäller de få modeller som når startpriset strax under 4 000 kronor. Siffrorna från Mindfactory är därmed sannolikt inte unika och framtiden får utvisa om Nvidia är redo med kampanjer eller lägre priser för att sparka igång försäljningen.

Vilken prislapp tror du krävs för att får snurr på Geforce RTX 4060-försäljningen? Dela med dig i kommentarstråden!