Micron meddelar nu att nästa generations grafikminne, GDDR7, anländer under första halvan av år 2024. Det väntas användas till framtidens grafikkort och erbjuda förbättringar vad gäller både hastighet och bandbredd.

Micron presenterar inga konkreta siffror vad gäller hastighet, men meddelar att tillverkning ska baseras på företagets 1ß-nod. Samsung har tidigare sagt att bolagets GDDR7 ska nå en hastighet på 36 Gbps, men inte specificerat huruvida det gäller tidiga versioner eller om det rör sig om en senare målsättning.

För närvarande är det även konkurrenten Samsung som når högst, vars GDDR6 når 24 Gbps utan att avvika från industristandarden JEDEC. I sammahanget grafikkort är det dock Microns GDDR6X som ligger i topp, med hastigheter om 22,4 Gbps i Geforce RTX 4000-seriens grafikkort. Eftersom Micron utlovar högre prestanda än GDDR6X handlar det således om som minst en ökning över 22,4 Gbps, vilket tillsammans med bredare minnesbussar bör ge ett väsentligt lyft i minnesbandbredd.

Även om GDDR7 är mindre än ett år bort återstår det att se vilka de första grafikkorten som använder minnestekniken blir. Möjliga alternativ är nästa generation från AMD, som väntas lanseras som tidigast under år 2024 med RDNA 4. Därefter följer Nvidia, som enligt nya uppgifter istället dröjer till tidigt år 2025.

Läs mer om grafikminne: