Den sjätte september öppnar Bethesda luftslussen till den helt färska spelvärlden Starfield, som beskrivs som något av ett "Skyrim i rymden". För några veckor sedan avtäcktes lägsta och rekommenderade systemkrav, men nu presenteras mer information om hur spelet drivs på bästa sätt: Med senaste snittets AMD-hårdvara för PC och Xbox.

Med ett pressmeddelande och kort videoklipp meddelar AMD och Bethesda att de gjort gemensam sak med Starfield och att de två företagen därmed samarbetar kring både hårdvaru- och mjukvaruoptimeringar. Det innebär bland annat optimeringar för att driva Starfield med mångkärniga processorer – något som kan nyttjas både på Xbox Series- och PC-sidorna. Därtill nämns särskilt fokus på att dra nytta av Ryzen 7000 och Radeon RX 7000.

Systemkrav: Starfield

Minimum

Rekommenderat

Operativsystem

Windows 10

Windows 10/11

Processor

AMD Ryzen 5 2600X
Intel Core i7-6800K

AMD Ryzen 5 3600X
Intel Core i5-10600K

Primärminne

16 GB 

16 GB 

Grafikkort

AMD Radeon RX 5700
Nvidia Geforce GTX 1070 Ti

AMD Radeon RX 6800 XT
Nvidia Geforce RTX 2080

DirectX-version

Version 12

Version 12

Lagring

125 GB SSD

125 GB SSD

Vidare nämns ett tätt samarbete kring spelmotorn Creation Engine 2, för god prestanda och välpolerat stöd för bilduppskalning med FSR2. Därmed uteblir sannolikt Nvidias DLSS-funktioner. Med en systemkrets baserad på de äldre AMD-arkitekturerna Zen 2 och RDNA 2 är FSR2 något som också kan nyttjas med senaste generationens Xbox. Hårdvarumässigt är Sonys Playstation 5 mycket snarlik, men eftersom Starfield är exklusiv PC och Microsofts konsoler lämnar det endast löften om potentiella fördelar om fler plattformar tillkommer i framtiden.

Att spel utvecklas med understöd från hårdvarutillverkare hör inte till ovanligheterna. Det kan och har använts som dragplåster för både nya funktioner i spel och för att kränga ny hårdvara med specifika funktioner, men en baksida kan bli en mindre vässad spelupplevelse med annan hårdvara. Med Starfield hamnar således Nvidias grafikkort och Intel-processorer i riskzonen. Oberoende tester får utvisa om det blir några skillnader att tala om.

Har du planer på att spela Starfield? Är AMD-samarbete något som klingar väl med din dator? Berätta i kommentarstråden!