Trenden med stora grafikkort nådde nya höjder med Nvidias Geforce RTX 4000-serie, där merparten av modellerna som släppts hittills är minst sagt bastanta. Förra veckan presenterade exempelvis Zotac sitt nästan löjligt stora kort, vilket med en längd på 38 cm sätter mindre datorchassin på prov. Nu visar den kinesiska tillverkaren Afox (via Videocardz) upp ett nytt tillskott till RTX 4000-serien, vilket rör sig i den andra delen av storleksskalan.

1.png

Afox Geforce RTX 4090 är endast drygt 26 centimeter långt.

7.png

Afox satsar här på en traditionell design från en svunnen tid, där kyllösningen inte utgörs av en gigantisk kylfläns med massiva axialfläktar. Här används istället ett väldigt nätt paket med en radialfläkt i bakkant som står för ventilationen. Denna kylmetod gör att bolaget kan krympa kortet markant mot konkurrenterna, där längden uppgår till endast 26,7 cm samtidigt som bara två kortplatser behöver offras i chassit.

Medan den här typen av kyllösningar är väldigt kompakta, och tidigare användes i stor utsträckning på referenskort från både Nvidia och AMD, så dras de dock med en relativt stor nackdel – ljudnivån. För att skyffla bort den enorma mängd värme som alstras från ett RTX 4090 kommer fläkten att behöva snurra i nära öronbedövande höga varvtal. Därför lämpar sig kortet bäst för den som har datorn i ett annat rum alternativt brukar det som dedikerat beräkningskort i någon form av servermiljö.

5.png

Strömförsörjning sker via en 16-pins 12VHPWR-kontakt.

6.png

Bildskärm kan kopplas in via antingen HDMI 2.1 eller Displayport 1.4a.

Sett till övriga specifikationer håller sig kortet till Nvidias referensnivåer, där boostfrekvensen för grafikkretsen ligger på 2 520 MHz medan effektbudgeten toppar ut vid 450 W. Strömförsörjning sker via en ensam 16-pins 12VHPWR-kontakt som sitter på kortets baksida medan bildutgångar erbjuds i form av en HDMI 2.1-port samt tre fullstora Displayport 1.4a.

Afox Geforce RTX 4090 släpps under sommarmånaderna och har ännu inte fått någon officiell prislapp. Bolaget saluför sina produkter i vissa europeiska länder, men det är inte särskilt troligt att vi får se modellen i Sverige framöver.