Nu har australiska Talga AB fått tillstånd från Mark- och miljödomstolen att bygga en batterianodfabrik i industriparken på Hertsöfältet i Luleå i Norrbottens Län. Ärendet gick vidare till domstolen till följd av oro för utsläpp från fabriken.

Länsstyrelsen i Norrbotten har tidigare påpekat att utsläppen av zink i Sörbrändöfjärden skulle kunna leda till otillåten försämring av vattnet. Det bedömer Mark- och miljödomstolen inte vara en risk, varför projektet får fortgå.

Om allt går enligt Talga AB:s planer ska tillverkningen dra igång under början av år 2025. Företaget har nu rätt att tillverka upp till 22 000 ton batterianodmaterial per år. Anoder av grafit är en viktig komponent för elbilars batterier.

I april 2023 fick Talga AB även godkänt för en grafitgruva i Vittangi, Norrbottens län. Miljötillståndet har däremot överklagats av Gabna och Talma samebyar. I en kommentar till SVT Nyheter säger Talga AB:s styrelseordförande, Per-Erik Lindvall, att de har svårt att se att företaget inte skulle få tillstånd.

Läs mer: