Nvidias mest kraftfulla Geforce RTX 4000-grafikkort använder alla den färska strömkontakten 12VHPWR, som dels kan ersätta ersätta flera 8-pinnarskontakter, dels kommer med moderna ATX 3.0-nätaggregat som bättre hanterar beteendet hos nya grafikkort. Rapporter om smälta 12VHPWR-kontakter vittnar däremot om att den inte är fullt lika lättanvänd som sina föregångare, särskilt eftersom Nvidia konstaterar användarfel som orsak bakom dessa.

Nu ämnar MSI förenkla för användare genom att tillverka halva 12VHPWR-kontakten i gul plast, som därmed gör det enkelt att avgöra huruvida den är fullt intryckt eller ej. Den gula kontakten syns på sidan för både grafikkort och nätaggregat. Lösningen demonstrerades under Computex 2023 men gör nu debut genom nätaggregat i serien MAG GL, en duo modulära nätdelar i effektklasserna 750 och 850 watt.

Guide till ATX 3.0 – kraftfulla nyheter i färska nätaggregat

Nykomlingarna följer ATX 3.0-standarden vilket bland annat innebär att det garanterade effekttaget under mycket korta stunder är dubbelt upp från effektklassen. Duon är också utrustad med en 12VHPWR-kontakt vardera, men endast hos nätaggregatet på 850 watt är den konfigurerad att leverera maximalt 600 watt. Nätdelen på 750 watt stannar istället på 450 watt. Det är tillräckligt för alla grafikkort på marknaden, men 750 watt når inte rekommendationen för Geforce RTX 4090.

MSI12VHPWR.jpg

Wccftech belönade den gula kontakten med innovationspris under Computex.

På kabelfronten syns därtill fyra respektive tre 8-pinnarskontakter för användning med andra grafikkort, samt de obligatoriska 24-pinnars ATX, dubbla EPS och ett gäng SATA. Även mindre obligatoriska molex är med på ett hörn. Utöver de färgstarka ändarna hos den nya kontakten trycker MSI på att det rör sig om platta, svarta kablar. Kontakterna bygger 10 millimeter extra på nätdelarnas 140 millimeter långa chassi, som på insidan rymmer en 120-millimetersfläkt.

De två nätdelarna har 80 Plus Gold-klassning och de fullständiga namnen MAG A850GL PCIE5 respektive MAG A750GL PCIE5. Detaljer kring pris är i skrivande stund okända, men sannolikt rör det sig om priser något lägre än de påkostade ATX 3.0-flaggskepp som många företag rullat ut nu under höst och vår.