Youtube-användaren Cycu1 har publicerat en video där han jämför hur grafiken i Bethesdas kommande rymdrollspel Starfield ändrats sedan spelet visades under 2022. Videon ger exempel på tydliga förbättringar, bland annat vad gäller ljus och miljöer. Samtidigt går det att argumentera för att karaktärernas hår och ögon nedgraderats och blivit mindre livfulla.

Bethesda har på förhand talat sig varma om sin ljusmodell som använder global illumination i realtid, som skulle kunna stå för en hel del av förbättringarna. Global illumination är däremot inte nödvändigtvis samma sak som Ray Traced Global Illumination (RTGI), vilket Bethesda inte nämnt något om.

starfield jämförelse foto Cycu1.jpg

Bild: Cycu1

Sedan tidigare har Bethesda sagt att Starfields upplösning kommer vara satt till 4K UHD för Xbox Series X och 1440p för Xbox Series S, samtidigt som bildfrekvensen är låst till 30 FPS för konsolerna. I en intervju med IGN har Bethesdas Todd Howard sagt att det är ett medvetet designval för att skapa en mer exakt upplevelse.

PC-spelare behöver inte bekymra sig för de här begränsningarna men kan istället oroa sig för ifall hårdvaran i datorn orkar driva storspelet som släpps den 6 september. Grundkraven startar i övre mellanklassens Radeon RX 5000- samt Geforce GTX 1000-serierna, medan den rekommenderade nivån kliver upp en hel del. Fullständiga systemkrav finns att läsa här.

Vad tycker du om skillnaderna mellan Starfields grafik från 2022 och 2023?