Sedan AMD gick över till en chiplet-design på sina processorer sitter inte längre processorkärnorna centrerade under värmespridaren. Istället är de förskjutna mot den nedre delen, vilket innebär att merparten av dagens moderna processorkylare applicerar monteringstrycket på ett icke-optimalt sätt mot mitten av processorn. Det är något Noctua ämnar att förbättra med sin nylanserade monteringsanordning för sockel AM4 och AM5.

nm_amb12_3.jpg

Noctuas nya monteringsram förskjuter processorkylaren med 7 mm nedåt.

Den nya monteringsanordningen gör det möjligt att förskjuta processorkylaren nedåt med 7 mm, vilket gör att denna centreras över processorkärnorna (CCD-enheterna). Enligt Noctuas egna mätningar kan den nya monteringsmetoden skala av upp till 3 °C temperaturmässigt under belastning ihop med de högpresterande modellerna i AMD:s Ryzen 7000-serie. Lägre temperatur syns även hos Ryzen 3000 och 5000, där rör det sig snarare om en reduktion på som högst 1 °C.

heat_cooler_base_frame.png

Förskjuten montering placerar kylaren direkt ovanför processorkärnorna.

Anledningen till varför Ryzen 7000-serien vinner mer på den nya monteringsmetoden har att göra med processorernas värmespridare. Den är nämligen tjockare än tidigare generationers Ryzen-modeller, vilket gör att det uppstår en värmeansamling (eng. hot spot) precis ovanför processorkärnorna på värmespridaren. Den tunnare värmespridaren hos Ryzen 3000 och 5000 är bättre på att sprida ut värmen över hela ytan, något som gör att temperaturvinsterna blir små med förskjuten montering.

De nya monteringsramarna finns tillgängliga i fyra olika varianter för att täcka kompatibilitet från moderna processorkylare som NH-U12A, NH-D15 och NH-L12S hela vägen tillbaka till klenoden NH-U12 från år 2006. Dessa säljs via Amazon för 59 kronor, vilket enligt Noctua är självkostnadspris. Monteringsramarna ska även inkluderas i bolagets nuvarande sortiment av processorkylare framöver, men det kan komma att dröja till fjärde kvartalet år 2023 innan de syns i handeln.