Boomy är en AI-tjänst för att skapa musik, och dess användare har sedan starten 2019 genererat över 14 miljoner låtar. En del av dessa har funnits att lyssna på på Spotify, men den svenska streamingjätten har upptäckt att Boomy-musik har strömmats artificiellt och har därför raderat många låtar från tjänsten, rapporterar Music Business Worldwide (MBW).

En artificiell strömning är när en låt spelas upp av ett program, skript eller AI och inte av en människa. Spotify vill stoppa dessa för att se till att royaltyutbetalningar endast når "ärliga, strävsamma artister", säger en talesperson för företaget och bekräftar raderingen av låtarna.

Artificiell strömning är ett gammalt välbekant problem i branschen och något Spotify jobbar på att stoppa.

Boomy själva påstår att Spotify även stoppat distributionen av nya låtar, men enligt MBW är det i själva verket Boomys distributionspartner Dashgo som gjort det efter att ha informerats om Spotifys upptäckt av artificiella strömningar.

Spotify anklagar inte Boomy för att ligga bakom de falska strömningarna och Boomy säger till MBW att företaget arbetar tillsammans med branschpartner för att åtgärda problemet och åter göra det möjligt för ärliga användare att publicera musik de har gjort med hjälp av AI:n på Spotify.