The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom släpps till Nintendo Switch den 12 maj, men fysiska kopior av spelet har redan hamnat i händerna på ivriga spelare. Vissa spelare har även lyckats få spelet att köra på emulatorer såsom Yuzu och Ryujinx. Nintendo är något missnöjda situationen och riktar in sig på emulatorer och verktyg som underlättar emulation av spel.

En utvecklare som underhåller en variant av mjukvaran Lockpick på Github berättar via Twitter att Nintendo använder Digital Millennium Copyright Act, DMCA, för att ta bort mjukvaran samt cirka 80 varianter från utvecklartjänsten. Mjukvaran används främst för att plocka krypterade nycklar från spel användare redan äger på Nintendo Switch, vilket enligt Nintendo kan leda till piratkopiering.

Som en följd av Nintendos attack mot Lockpick-varianterna kastar populära utvecklarna bakom Switch-emulatorn Skyline in handduken. Emulatorn var tillgänglig på Android via Google Play Store, men utvecklarna meddelar på sin Discord-kanal att det är för riskabelt att fortsätta efter att Lockpick-varianterna stoppats av Nintendo.

Nintendo kommenterar inte händelsen

Utvecklarna skriver att de helt enkelt inte anser att användning av Lockpick eller liknande mjukvaror är något problem, eftersom det främst gjorde det möjligt att spela spel användare redan äger på Nintendo Switch, men på andra enheter.

Nintendo har inte kommenterat varför företaget sätter ned foten mot Lockpick just nu. Mjukvaran har funnits under utveckling och varit tillgänglig i olika varianter sedan 2019, och det är för tillfället okänt om mjukvaran eller dess varianter fortsätter vara tillgängliga i framtiden.