Mobilkretstillverkaren Qualcomm har presenterat en ny kommande teknik i sina Snapdragon-kretsar. Snapdragon Game Super Resolution (GSR) är en uppskalningsteknik som ska ge spel högre bildhastighet med bibehållen bildkvalitet.

De senaste åren har hårdvarutillverkarna satsat stort på uppskalningstekniker. Nvidia och Intel drar särskild nytta av egen hårdvara och använder maskininlärning i DLSS respektive XESS, medan AMD kör på en manuellt optimerad algoritm i FSR. Apples nya Metal FX ser ut att kunna fungera både med och utan, men företaget har inte släppt detaljer om implementeringen.

Qualcomm använder en spatial uppskalningsalgoritm, precis som AMD:s FSR 1.0 och Nvidias DLSS 1.0, och inte en temporal algoritm som i FSR 2.0, DLSS 2/3 och Intels XESS. Företaget påstår att den är snabbare än konkurrerande algoritmer och är optimerad för mobilkretsar och inte traditionella grafikkort.

Snapdragon_GSR_4K_Upscaling.png

Tekniken ska även vara kompatibel med grafikkretsar från andra tillverkare, men är då inte lika optimerad som på Qualcomms egna. Optimeringarna handlar bland annat om att kombinera uppskalning, kantutjämning och potentiellt även tone mapping i ett steg för att både snabba upp och minska strömförbrukningen.

Flera stora spelstudior har redan börjat bygga in stöd för Snapdragon GSR, bland annat Solid State Studio som utvecklar Call of Duty Warzone Mobile och Giants Software som utvecklar Farming Simulator 23 Mobile.