Cigent Technology har lanserat en ny SSD speciellt framtagen för att skydda mot attacker med utpressningsprogram. Cigent Secure SSD Plus, som de kallas, är utrustade med en maskininlärningskrets som driver en AI som har tränats att känna igen tecken på olovlig kryptering av data, skriver Tom's Hardware.

Målet med lagringsenheterna är att stoppa utpressningsprogrammen innan de ens har hunnit kryptera några filer, även om företaget påpekar att ingen algoritm är perfekt och att ett utpressningsprogram kan hinna kryptera en del filer innan mjukvaran upptäcker attacken och låser disken.

Användare kan ställa in skyddets känslighet för att till exempel förhindra onödig nedlåsning om de ofta krypterar filer själva, och kan välja vad systemet ska göra om en attack upptäcks. Valet står mellan att placera hela disken i läsläge, så att ingen data alls kan skrivas till den, och att aktivera något som kallas "Shields Up" och kräver flerfaktorautentisering för att komma åt skyddade filer.

Om en attack upptäcks på en dator med Cigents mjukvara, Cigent Data Defense, informeras administratören och i en organisation kan "Shields Up"-läget aktiveras även på andra datorer för att skydda dessa innan utpressningsprogrammet har hunnit spridas. Det fungerar även på datorer som inte har en av dessa SSD-enheter.

Basmjukvaran har ytterligare ett skydd, då innehållet enbart kan läsas så länge Cigent Data Defense-programmet är aktivt. En utlovad uppdatering ska göra det möjligt att förhindra data från att både läsas och raderas om SSD-enheten startas från en annan dator. Den stora begränsningen idag är att Secure SSD Plus enbart stödjer Windows, men stöd för Linux är under utveckling.

Cigent har ännu inte avslöjat vilka storlekar Secure SSD Plus tillverkas i eller vad priserna blir. Säljstarten är dock planerad till maj så fler uppgifter lär komma inom kort.