Proton Pass är en ny lösenordshanterare från utvecklarna av krypterade e-posttjänsten Proton, som precis har släppts i betaversion för Android, IOS och webbläsartillägg för Chrome och Brave. Till att börja med släpps användare med prenumerationerna Lifetime och Visionary in, men så småningom ska Proton Pass bli gratis för samtliga prenumeranter.

Den nya lösenordshanteraren har utvecklats huvudsakligen av utvecklare från Simple Login, ett företag Proton förvärvade år 2022, med hjälp av ett antal utvecklare från Proton.

Proton har publicerat en detaljerad genomgång av säkerheten i Proton Pass. Företaget använder kryptoalgoritmen "bcrypt" för hashkodning av huvudlösenordet, till skillnad från de flesta andra lösenordshanterare som använder "pbkdf2", och är noga med att påpeka att alla sparade uppgifter är totalsträckskrypterade. Det skiljer Proton Pass från Lastpass, som efter det stora intrånget i fjol visade sig lagra exempelvis URL:er för sparade inloggningsuppgifter okrypterade.

Proton Pass använder samma protokoll (Secure Remote Password) som Proton Mail för autentisering mellan klient och server. Det gör att användaren kan visa för servern att hen har rätt lösenord utan att skicka det i någon form, och samtidigt att servern kan bevisa för användaren att den inte är bedräglig.

Läs mer om lösenordshanterare: