En av nyckelkomponenterna till Valves Steam Deck och operativsystem Steam OS 3.0 är kompatibilitetslaget Proton, som gör det möjligt att spela spel som inte ursprungligen utvecklats för Linux. Nu uppdateras det till version 8.0 och för med sig en ny skara spel och buggfixar.

På Twitter skriver Valve-utvecklaren Pierre-Loup Griffais att det är den största uppdateringen de publicerat hittills. Med den löses renderingsproblem i flera speltitlar, stöd för multi-touch-funktioner till pekskärmar utökas och det tillkommer en lösning för spelklienten "2K Launcher". Därtill uppdateras även kompatibilitetslagret Wine till version 8.0. Bland de nya spelen återfinns ett par större titlar, som Dead Space Remake och Forspoken.

För att kunna uppgradera krävs ett grafikkort eller grafikdel med stöd för minst Vulkan 1.3. På Nvidias webbsida listas stöd för Vulkan 1.3 hela vägen ned till "Maxwell"-arkitekturen, vilken återfinns i bland annat Geforce GTX 700-serien för stationära datorer. Vad gäller AMD är officiellt stöd bekräftat till bland annat Radeon RX 5000-, RX 6000- och RX 7000-familjerna.