Nvidia satsar stort på mer än bara klassisk rastreringsprestanda. Under RTX-paraplyet samlas bland annat ray tracing och AI-drivna DLSS, som kan skala upp bild och bildfrekvens. Grafikjätten publicerar nu ny data från Geforce Experience, som visar på hur många som faktiskt slår igång funktionerna. Med färska Geforce RTX 4000-serien ska hela 83 procent slå igång ray tracing i spel med stöd, medan 79 procent aktiverar DLSS.

Företaget rapporterar också aktuella siffror för användare av de tidigare RTX-kapabla grafikkorten i Geforce RTX 3000- och 2000-serierna. Med RTX 3000 är 56 procent och 71 procent de siffror som anges för ray tracing respektive DLSS, medan siffrorna för användare med den två generationer gamla serien är 43 samt 68 procent.

Sedan sjösättandet år 2018 har DLSS- och ray tracing-prestandan förbättrats och RTX-beståndsdelarna har successivt blivit fler, med tillskott som Shader Execution Reordering, Opacity Micromap och Displaced Micro-Mesh. Därtill har antalet kompatibla spel ökat, och Nvidia menar att dagens RTX-användande är att betrakta som en "ny standard för gaming". När båda teknikerna var nya ska 37 procent av RTX 2000-seriens användare ha använt ray tracing och 26 procent DLSS.

Värt att nämna i sammanhanget är att Nvidias publicerade data inte avslöjar hur länge användarna behöver ha haft tekniken igång för att räknas in i statistiken. Eftersom det är möjligt att användare som kort testat funktionerna hamnar i samma kategori som de som kör med teknikerna påslagna för jämnan, är det bäst att ta informationen med en nypa salt. Företaget specificerar dock att de färska siffrorna gäller miljontals grafikkort som använts under februari 2023.

Brukar du använda ray tracing eller DLSS?