Asus hårdvaruportfölj är en välfylld sådan, inte minst på gaming-sidan. Nu presenteras en ny iterationen av spelorienterade ROG Phone, som ännu en gång vrider reglagen för både specifikationer och gaming-estetik till max.

Den nya generationen följs av siffran sju och det är totalt två modeller, den något enklare ROG Phone 7 och flaggskeppet ROG Phone 7 Ultimate. De två har en hel del gemensamt, däribland 6,8-tumsskärm med uppdateringsfrekvens på 165 Hz och upplösningen 2 448 × 1 080 pixlar. Utvändigt är det nästan samma design, med skillnaden att Ultimate-modellen pyntas med extra miniskärm, medan syskonet får nöja sig med RGB.

rogphone.jpg

Asus ROG Phone 7

rogphone.png

Asus ROG Phone 7 Ultimate

Under huven huserar Qualcomms systemkrets Snapdragon 8 Gen 2, vilken skruvats till 3,2 GHz och paras med grafikdelen Adreno 740. För att hålla kraftpaketen välkylda vid långa spelsessioner är grafitplattor för värmeöverföring svaret, kombinerat med en rejäl kylarlösning av ångkammartyp. För ROG Phone 7 Ultimate sparar Asus inte på krutet och där kompletteras det med vädringslucka också, eller Aeroactive Portal som den går under.

fläkt.png

Både den berömda luckan och fläktens effekt skymtas.

00_kv_03.jpg

Kylarmodulen är en rejäl kloss.

kammare.png
rögphone.jpg

Kylarmodulen sprutar luft över skärmen för svalare spelsessioner.

Den nås under en liten lucka baktill och släpper ut värme genom att låta kylflänsarna lufta sig lite, vilket ska lyfta både prestanda och batteritid. För riktigt intensiva spelsessioner kan det kompletteras med en fläktmodul som bland annat lovar upp till 25°C svalare baksida. Modulen är storleksmässigt tilltagen, men inkluderar även ett ventilationsrör som för vidare och sprutar luft över skärmen, för en svalkande bris för både skärmglas och fingertoppar.

Kameraarv från ROG Phone 6 och "Air Triggers" återvänder

Utöver belysning och miniskärmar innehåller baksidan samma huvudkamera som på föregångaren ROG Phone 6, det vill säga en variant med Sonys IMX 766-sensor på 50 megapixlar. Det sällskapas återigen av en makrokamera på 5 megapixlar och en vidvinkelkamera på 13 megapixlar. I fronten sker däremot en uppgradering till en variant på 32 megapixlar.

På sidorna gör de rörelsekänsliga kontrollerna "Air triggers" repris, vilka till viss del ska agera som handkontroll i spel. Andra finesser inkluderar stöd för Wifi 7, snabb UFS 4.0-lagring och ett batteri på 6 000 milliamperetimmar. Laddning sker via USB Type-C och någon trådlös laddning saknas, däremot behåller Asus en 3,5-millimetersanslutning för hörlurar och headset.

Prislappen beror på konfiguration, där ROG Phone 7 i grundutförande bestyckas med 12 GB LPDDR5X och 256 GB lagring för 10 999 kronor. Kliv upp till 16 respektive 512 GB skruvar prislappen till 13 499 kronor. För Ultimate-modellen är det endast 16 GB LPDDR5X och 512 GB lagring som gäller, till ett pris om 15 999 kronor. Båda modeller finns i både svart och vitt utförande.