Under många år har Intel och AMD suttit ohotade på tronen i datorvärlden, med processorer baserade på den nu åldrande instruktionsuppsättningen x86. Det kan det bli ändring på under kommande år enligt en ny rapport från analysfirman Counterpoint Research, som spår stora framgångar för ARM-baserade datorer de kommande åren.

Qualcomm: "Övergång till ARM för PC är oundviklig"

Till år 2027 väntas ARM-baserade datorers marknadsandelar öka från nuvarande 14 procent till nära det dubbla – totalt 25 procent av marknaden. I nuläget står Apple för cirka 90 procent av alla ARM-baserade bärbara datorer, en position de intagit sedan bolaget påbörjade utfasningen av Intel-baserade processorer och introducerade egna ARM-baserade systemkretsar år 2020.

prognos amr.jpg

Counterpoint Research spår en förhållandevis linjär ökning de kommande fem åren.

Apple och Mac OS väntas fortsätta vara en stark drivkraft, men Counterpoint Research nämner även att stöd för Windows, Microsofts Office-paket och utvecklingstakten för renodlade ARM-applikationer är avgörande. Högre tempo på mjukvarusidan är något analysfirman påpekat tidigare, med en prognos om ARM i var fjärde bärbar dator om fem år. Det bärbara segmentet är fortfarande fokus, även om andra kompakta format nämns.

Potentiellt haltande mjukvarustöd till trots lyfts flera möjligheter på hårdvarusidan. Listan över fördelar ställt mot x86-baserade processorer inkluderar bland annat bättre energieffektivitet och större möjlighet att integrera skräddarsydda kretsar för maskininlärning och AI-beräkningar.