För några veckor sedan avtäckte CD Projekt Red och Nvidia att ännu en visuell uppdatering till Cyberpunk 2077 var på gång. Spelet är redan bestyckat med gott om ray tracing, men från och med den 11 april skruvas det upp ännu ett steg med stöd för path tracing, även kallat full ray tracing.

De nya funktionerna introduceras som ett nytt Overdrive-läge, som ska bjuda på mer realistiskt ljus än tidigare. Med path tracing reflekteras ljusstrålar på fler ytor och tar större hänsyn till exempelvis ytornas material för ett mer verklighetstroget resultat. Det kommer dock på bekostnad av prestanda och i en ny video visar Nvidia att även besten Geforce RTX 4090 kippar efter andan när spelet ska drivas runt med inställningarna skruvade till max.

16fps.png

Utan DLSS 3 mäktar Geforce RTX 4090 inte med många bildrutor.

dlsson.jpg

Med DLSS 3 aktiverat återgår FPS till spelbara nivåer.

Utan uppskalningstekniken DLSS 3 mäktar grafikkortet inte med mer än 16 FPS i vissa scener, då med Overdrive-läget i 4K-upplösning. Resultatet blir däremot betydligt mer spelbart när DLSS aktiveras, med kliv upp till 127 FPS i samma scen. För att nå det aktiveras frame generation-funktionen och uppskalningen skruvas till Performance-läge.

rtxon.jpg

Exempelbild med ray tracing skruvat till max.

rtx off.jpg

Exempelbild utan ray tracing.

För den som är nyfiken på vilka förändringar Overdrive-läget för med sig presenteras därtill en uppställning jämförelser på Nvidias webbsida. Utöver path tracing har Overdrive-läget inkluderat flera Nvidia-märkta tekniker som Real-Time Denoisers (NRD), RTX Direct Illumination och Shader Execution Reordering (SER) för att nå resultatet. I mångt och mycket är det samma ansiktslyft som Valves klassiker fick i december när Portal RTX presenterades.

Vad tycker du om Overdrive-läget?