Tor Project har slagit sig ihop med svenska VPN-tjänsten Mullvad och lanserar en ny webbläsare. Utvecklarna på Tor Project ligger bakom den integritetsfokuserade webbläsaren för Tor-nätverket Tor Browser, men för många användare är den inget vettigt alternativ till vanliga webbläsare eftersom allt går mycket långsammare. Samtidigt har Tor Browser många smarta integritetsskyddande funktioner som inte har med Tor-nätverket att göra, och det är där den nya webbläsaren kommer in i bilden.

Mullvad Browser, som den kallas, är precis samma webbläsare som Tor Browser men använder din vanliga internetanslutning istället. Både Tor Project och Mullvad rekommenderar att du kombinerar den med en VPN-tjänst för att hålla dig anonym.

Precis som sin förlaga hindrar Mullvad Browser spårning genom att bland annat se till att enskilda användare inte lämnar unika digitala "fingeravtryck" i form av metadata som hur stort webbläsarfönstret är och vilket operativsystem de kör.

Utvecklingen av den nya webbläsaren har även medfört förbättringar i Tor Browser, bland annat tack vare att utvecklarna på Mullvad har hittat säkerhetsbrister som har fixats. Båda webbläsarna har också fått gränssnittsförbättringar.

Mullvad Browser finns för Windows 10 och senare, Mac OS 11 och senare samt 64-bitars Linux. Programmet kan hämtas från Mullvads webbplats och har signerats kryptografiskt av Tor Project.