HP vill att användarna av företagets bläckskrivare ska ha en så bra upplevelse som möjligt. År 2016 började företaget arbeta med vad som kallas för dynamisk säkerhet, vilket handlar om en autentiseringsprocess för att säkerställa att rätt bläckpatroner används. Systemet användes i utvalda skrivarmodeller och fick då mycket kritik, vilket ledde till flera grupptalan. Nu har företaget beslutat sig för att bredda säkerheten och har implementerat dynamisk säkerhet i fler skrivare genom en uppdatering, vilket försvårar tillvaron för folk som använder icke officiella patroner.

Tidigare har systemet endast påpekat att det inte är en officiell HP-patron som används, men med den nya uppdateringen stoppas användningen av sådana patroner helt. HP:s egna patroner är utrustade med ett autentiseringschip, vilket skrivaren läser av för att säkerställa att rätt produkt används på rätt ställe. Om skrivaren upptäcker att det inte är en äkta HP-patron, informeras användaren att patronen blockerats från att användas.

Det är oklart vilka modeller som fått säkerhetsuppdateringen, men användare på Reddit rapporterar att modellerna Officejet Pro 6970, Officejet Pro 6968, Officejet 6950 och Officejet 7740 har fått den nya funktionen.

Varför HP har valt att ta ett hårdare tag kring användandet av tredjepartspatroner är för närvarande okänt. Det spekuleras dock om att det kan bero på ekonomiska skäl, eftersom intäkterna från företagets skrivaravdelning minskar och företaget nu försöker öka försäljningen av sina egna bläckpatroner.

Hur ofta köper du bläckpatroner?