I samband med att telefoner dedikerade för mobilt spelande blivit en alltmer vanlig syn har även tillverkarna börjat experimenterat med exotiska lösningar för att hålla systemkretsarna svala. Oneplus tar med sin nya koncepttelefon Oneplus 11 Concept det hela ett steg längre med aktiv vätskekylning.

Baksidan av telefonen är konstruerad i transparent glas för att ge insyn på de kanaler som transporterar den blå kylvätskan längs kylblocket. Vätskan pumpas runt systemet med hjälp av dubbla piezoelektrisk mikropumpar och ska enligt Oneplus sänka temperaturen på systemkretsen med 2 °C extra jämfört med passiv kylning.

Screenshot 2023-02-27 163215.jpg

Kamermodulens design ska enligt Oneplus vara inspirerad av lyxklockor och mönstringen på den runda modulen är framställd med hjälp av tekniken guillochering. Som tidigare nämnts är detta en koncepttelefon som aldrig väntas se dagens ljus som en konsumentprodukt, vilket också kan tänkas vara anledningen att Oneplus inte direkt sparar på krutet. Huruvida liknande tekniker dyker upp i framtida enheter återstår dock att se.