De senaste veckorna har bland annat svenska universitet råkat ut för överbelastningsattacker, och fler företag och myndigheter hamnar nu i skottlinjen. Det handlar om distributed denial-of-service (DDoS), där ett system eller en webbsida överbelastas genom en enorm mängd anrop. Det kan resultera i att målet svarar långsamt eller inte alls, och därmed blir otillgängligt för användare.

En grupp av illvilliga aktörer som kallar sig "Anonymous Sudan" utför just nu breda överbelastningsattacker på viktiga svenska myndigheter och verksamheter. Gruppen varnade tidigare om sina planer, och riktade då siktet mot mål som Försvarsmakten, Telia, Bank-ID och Vattenfall, där den sistnämnda är en av många som har fått problem.

Jag har kollat med ansvariga och vi är medvetna, hackerattacken slår brett mot svenska infrastruktur. Vi hjälper de som är värst drabbade. – Emelie Ruud, presskontakt på MSB

Några exempel på andra som har drabbats av överbelastning är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Karolinska institutet, Kivra och SL. I skrivande stund har de flesta återhämtat sig, men bland annat Gotlands Energi ligger fortfarande nere. Under tiden arbetar MSB aktivt med att hjälpa de värst drabbade, berättar MSB:s Emelie Ruud.

"Anonymous Sudan" har meddelat att överbelastningsattackerna mot svensk infrastruktur ska fortsätta till tisdag. Hittills har listan av påverkade växt successivt, och huruvida den blir ännu längre under den närmsta tiden återstår att se.

Källa: Aftonbladet, SVT