Med samma kapacitet, högre hastigheter och montering helt utan extra kablar har kombinationen NVM Express och M.2-anslutning blivit det självklara valet för snabb lagring hos både stationära och bärbara datorer. Genom Intels och AMD:s senaste processorplattformar öppnas därtill dörren till PCI Express 5.0, som höjer den teoretiska ribban för sådana SSD-enheter till 16 GB/s.

De första modellerna når endast en toppnivå om cirka 12 GB/s, men lyckligtvis är det i dagsläget få användningsområden som drar nytta av detta – ännu färre där den skyhöga gränsen är ett problem. För den som vill jaga de högsta lagringshastigheterna tillhandahåller nu Asrock en lösning med det snabba namnet Blazing Quad. Det handlar kort och gott om ett instickskort för fyra PCI Express 5.0-lagringsenheter, som ansluts till en PCI Express 5.0 x16-anslutning för full hastighet.

Blazing Quad M.2 Card(L).jpg
Blazing Quad M.2 Card(L4).jpg
Blazing Quad M.2 Card(L5).jpg

Den kreativa tillverkaren har tidigare lanserat snarlika produkter för SSD-enheter enligt PCI Express 4.0 och PCI Express 3.0. Blazing Quad är 244 millimeter långt, 126 millimeter brett och upptar en kortplats. Under den svart-grå kåpan finns kylfläns av aluminium. Med den nu aktuella versionen ser kortets biffiga kylfläns och två fläktar ut att spela roll på allvar, eftersom de färska enheterna har relativt hög värmeutveckling.

De fyra M.2-platserna är vinklade 45 grader för att dels förkorta ledningsbanorna, dels ge plats åt M.2-enheter med maximal längd om 110 millimeter (22110 och 25110). Självklart ryms även de vanligt förekommande 2280-varianterna. Samtliga lagringsplatser är bestyckade med värmekuddar på både över- och undersidan, och i bakkant har instickskortet fyra indikatorlampor som visar aktivitet.

Blazing Quad fungerar med valfri dator utrustad med en PCI Express 5.0 x16-anslutning, men på kravlistan finns också en ledig 6-pinnars PCI Express-kontakt för strömmatning samt en 4-pinnars PWM-kontakt för att styra de två fläktarna. Det är tydligt att Asrock har siktet inställt på det yppersta prestandasegmentet, eftersom instickskortet medföljer bolagets W790-moderkort för Intels senaste Xeon-serie. Modellen säljs även löst i vissa områden, men priset är i skrivande stund okänt.

Kan du tänka dig ett instickskort för M.2-lagring? Berätta i kommentarstråden!