På tisdagmorgonen den 14 februari stod klart att tyska elektronikkedjan Mediamarkt slutligen lämnar Sverige, efter cirka 17 år på marknaden och ungefär lika många års förlust. In stegar istället norska kedjan Power, som tar klivet från webben till fysisk butik och tar över alla Mediamarkts 29 varuhus.

Mediamarkt lämnar Sverige

Kedjan intog nämligen Sverige redan 2017, men har hittills endast satsat på näthandel. Bakom Power, som redan är etablerade i Norge, Danmark och Finland, står bland annat tidigare ägaren till Expert. Mycket av utbudet är snarlikt det Mediamarkt erbjuder – det vill säga allt från vitvaror till hemelektronik.

Helt identiska är de däremot inte och ett snabbt besök gör klart att de till skillnad från Mediamarkt har ett betydligt större utbud av datorkomponenter och hårdvara. Till SweClockers berättar Powers svenska VD Robert van Toor att det lite tidigt att säga exakt vilka segment de satsar på, men att det redan finns en ambitiös satsning på gaming, datorer och hårdvara i övriga länder.

Vi har en ambitiös satsning på gaming, datorer och hårdvara i övriga länder med flera egna varumärken som vi hoppas bära med oss in till Sverige i större skala. Vi vet att svenska kunder och framförallt era läsare är otroligt kunniga och djupt kompetenta inom hårdvara, gaming m.m. Vi hoppas på att lära oss mer av era läsare och förstå dem som kunder. Kan vi ta till oss den kunskapen och göra något bra av det i framtiden så tror vi att det bäddar för succé. – Robert van Toor, VD på Power Sverige

För att skilja sig både från mängden och från Mediamarkt ska fokus ligga på innovation, nya kundupplevelser och kundnöjdhet. Exakt vad de ska hitta på förklarar bolagets VD att det åter är lite för tidigt för att avslöja några detaljer om, men gör gällande att de "älskar att utmana både konkurrenterna och sig själva till att bli bättre". Med sig i satsningen tar de erfarenhet från bolagets utveckling i övriga Norden, där konkurrensen också är hård.