För några veckor sedan hamnade Samsung i blåsväder över sina SSD-enheter, när problem med både Samsung 980 Pro och 990 Pro flöt upp till ytan. De två har drabbats av två helt olika problem, där den sistnämnda modellen rapporterades råka ut för snabbt sjunkande hälsostatus – det vill säga den siffra som indikerar enhetens kvarvarande livslängd.

Användare möttes först av tystnad från Samsungs sida, innan tillverkaren till slut åtog sig att undersöka problemet. Genom ett supportforum anlände löfte om en ny firmware-version, och genom samma forum meddelas nu att den finns att ladda ned och installera. Den nya versionen ska stoppa hälsostatusen från att sjunka ytterligare, men exakt vad som orsakar felet är fortfarande höljt i dunkel.

Felaktigheterna visade sig vara orsakade av problem med SSD-enhetens firmware. Följaktligen släpptes en firmwareuppdatering idag, den 13 februari 2023, som åtgärdar det. S.M.A.R.T.-värdena kommer inte att återställas till fabriksinställningar efter firmware-uppdatering. De faktiska S.M.A.R.T.-värdena för varje SSD varierar beroende på hur enheten används. – Ansvarig i Samsungs supportforum, översatt från tyska

Hälsostatus baseras bland annat på mängd skriven data, men från användarrapporter framgår att uppdateringen inte återställer hälsostatus till motsvarande den siffran. Istället stabiliseras hälsostatus endast vid det värde som var aktuellt vid uppdateringen. Samsung ger inte heller några tydliga svar på huruvida det faktiskt handlar om en felaktig avläsning eller om drabbade enheter faktiskt degraderats till angiven nivå.

De potentiellt felaktiga siffrorna kan göra det svårare för användare att bedöma SSD-enhetens status i framtiden. Medan ny firmware rimmar väl med att det rör sig om felaktig rapportering gör andra detaljer det mindre självklart. Ett exempel är att enheternas hälsostatus minskat i olika takt. Å andra sidan saknas för de flesta användare indikationer från övriga SMART-värden på att SSD-enheten skulle vara på väg att haverera. Bristen på detaljer från Samsung gör det dock svårt att avgöra vad som faktiskt pågår och huruvida användare bör se till att få sina enheter utbytta.