Det nalkas mot den traditionsenligt tunga mobilvåren där mobiljättarna öser ut sina flaggskepp med snarlik hårdvara. Nu är det dags för Oneplus att visa vad för mobil-ess företaget har i rockärmen och det är inte mindre än Oneplus 11.

På framsidan sitter en 6,7 tum stor AMOLED-panel med upplösningen 3 217 × 1 440 pixlar och upp till 120 Hz i uppdateringsfrekvens. Uppdateringsfrekvensen är dynamisk och kan gå från 1 till 120 Hz beroende på vad som visas på skärmen. Nytt i denna upplaga är snabbare skifte mellan uppdateringsfrekvenser samt att always on-vyn, som visas när telefonen är låst, går uppdateringsfrekvensen till 1 Hz för att minska strömförbrukningen.

Flaggskeppet är utrustat med Qualcomms kraftfulla systemkrets Snapdragon 8 Gen 2 som huserar åtta processorkärnor, där toppkärnan är en högpresterande Cortex-X3 på 3,2 GHz, samt grafikkretsen Adreno 740. Prestandalyft från föregående generation ligger på 35 procent för processorn och 25 procent för grafikdelen.

Utöver ökad prestanda erbjuder kretsen även stöd för hårdvarubaserad ray tracing, men mobilspel med funktionen är inte aktuella förrän senare i år. Vid lansering ska ray tracing kunna upplevas med bakgrundsbilder via applikationen Physray Wallpaper. Vidare kan 11 utrustas med upp till 16 GB primärminne av typen LPDDR5X och 256 GB UFS 4.0-lagring.

oneplus.jpg

Blixtsnabb laddning ersätter trådlösa alternativ

Oneplus har ständigt legat i framkant när det kommer till batteri och snabbladdning och samma gäller 11 – till viss del i alla fall. Med laddtekniken Supervooc 100 W kan batteriet på 5 000 mAh laddas fullt på 25 minuter. Något som plockats bort med denna generation är trådlös laddning, vilket Oneplus motiverar med att laddning via kabel går så pass snabbt att trådlös laddning inte är nödvändigt.

Företaget använde denna motivering under flera år, men med Oneplus 8-serien implementerades trådlös laddning med en effekt upp till 50 watt. Att inte implementera trådlös laddning när resten av mobilvärlden satsar mer på funktionaliteten är ett minst sagt underligt val.

Trots avsaknad av trådlös laddning har företaget arbetat med att batteriet ska leva länge. Med nya laddsystemet Battery Health Engine ska laddningen vara säkrare och mer effektiv än tidigare. Vanligtvis brukar batteriets hälsa degradera efter 800 laddningscykler, närmare bestämt ned till 80 procent av originalkapaciteten, men Oneplus 11 dubblar antalet laddningscykler innan batterihälsan åker ned till 80 procent.

oneplus baksida 1.jpg

Jättekamera signerad Hasselblad

På telefonens baksida huserar en cirkelformad kameramodul med tre sensorer samt en LED-blixt. Huvudsensorn är en Sony IMX890 på 50 megapixlar med både optisk och elektronisk bildstabilisering. Sensorstorleken är 1/1.56 tum med bländartalet ƒ/1.8. Enligt Oneplus ska kameran förbättrats för att vara vassare vid fotografering i mörka miljöer och i motljus. Denna ackompanjeras av en porträttlins på 32 megapixlar och en ultravidvinkel med 48 megapixlar.

Med 11 har Oneplus fortsatt samarbetet med det anrika kameraföretaget Hasselblad för att förbättra kameraupplevelsen på olika sätt. Med förbättringarna i kameramjukvaran ska användaren kunna ta bilder med korrekta och naturliga färger, vilket bland annat sker via förbättrad spektraanalys av ljus direkt i kameran.

När det kommer till mjukvara skeppas Oneplus 11 med Oxygen OS 13, som baseras på Android 13. Här är nyheterna bland annat större möjlighet för användaren att hålla isär arbete och fritid genom att lägga fokus på specifika applikationer vid specifika tidpunkter, eller plats. Vidare blir Oneplus 11 företagets första telefon där fyra års mjukvaruuppdateringar samt fem års säkerhetsuppdateringar erbjuds.

Oneplus 11 släpps i butik 16 februari, men går att förboka från och med idag. Priserna ligger på 9 990 kronor för versionen med 8 GB primärminne och 128 GB lagring och 10 890 kronor för 16 GB primärminne och 256 GB lagring. Folk som förbokar får med Oneplus Buds Pro 2 på köpet.