För tre veckor sedan gick AMD:s VD Lisa Su upp på scen för att presentera företagets nya processorer i Ryzen 7000-serien. Mot slutet av presentationen läskade hon med en munsbit om nästa generations grafikkort från AMD, med en kort demonstration och ett löfte om förbättrad energieffektivitet. Även Nvidia är igång med Geforce RTX 4000-serien "Ada Lovelace", som presenterades under GTC 2022.

AMD ger smakprov av RDNA 3

Av en ren slump gav sig Scott Herkelman, AMD:s grafikchef för Radeon-avdelningen, ut på Twitter bara några timmar innan den läderklädda konkurrenten visade upp sina godsaker. I ett inlägg avslöjar han inget mindre än att AMD:s nästa generation grafikkort med RDNA 3-arkitekturen släpps den 3 november.

Hittills är relativt lite bekräftat om vad som väntas bli Radeon RX 7000-serien, men ett par detaljer har letat sig ut. För första gången används en chiplet-design för grafikkretsarna och tillverkning sker på TSMC:s 5-nanometersteknik. Grafikjätten slår därtill på den stora trumman vad gäller energieffektivitet, där de menar att kommande grafikkorten är över 50 procent mer energieffektiva än Radeon RX 6000-serien. Det går stick i stäv med andra uttalanden från bolaget, som istället pekar på att de nya modellerna kan bli effekttörstiga.

Huruvida lanseringen endast omfattar de mer påkostade modellerna eller om de mer plånboksvänliga varianterna också får vara med i leken framgår inte. När Radeon RX 6000-serien avtäcktes var det med trion RX 6800, RX 6800 XT och RX 6900 XT i spetsen, och det är möjligt att AMD fortsätter i samma spår även den här gången. Exakt vad som väntar återstår att se om drygt sex veckor.