Nästa generations processorer från AMD ackompanjeras av såväl ny sockel som färska styrkretsar. Detta innebär en anstormning av nya moderkort från alla stora aktörer på marknaden, där den första skörden av dessa visades upp under den årliga Computex-mässan i Taipei. Fokus har dock till största delen legat på formfaktorn ATX, och mindre storlekar väntas istället visas upp närmare datumet för den skarpa lanseringen av processorerna.

ROG Strix X670E-I Gaming WiFi.jpg

Under den pågående Gamescom-mässan i Köln visar nu Asus upp sitt första Mini ITX-moderkort för Ryzen 7000. Det rör sig om modellen ROG Strix X670E-I, och som namnet antyder handlar det om styrkretsen X670E under huven. Moderkortet erbjuder två minnesplatser för DDR5-minne samt en fullstor PCI Express 5.0-port ansluten med 16-banor till processorn. Vidare har kortet två M.2-platser för lagring, en kapabel till PCI Express 5.0 medan den andra är begränsad till PCI Express 4.0.

Modellens strömförsörjning täcks av en stor kylfläns och ackompanjeras av en täckskiva av aluminium på baksidan som ska hjälpa till att forsla bort värmen ytterligare från komponenterna. För att spara utrymme på moderkortet har en skara portar placerats på ett stående dotterkort, däribland SATA, USB Type-C samt anslutningar för ström- och resetknapp.

strix-hive.jpg

Något som verkligen särskiljer moderkortet är att det skeppas med den externa modulen ROG Strix Hive. Till denna modul har Asus flyttat den integrerade ljudkretsen Realtek ALC4050 samt DAC-kretsen ESS Sabre 9260Q, där dessa kan styras med en inbyggd volymratt. Vidare syns in- och utgångar för ljud, en USB Type-C-port för enkel inkoppling av extern lagring samt lysdioder för diagnostik som kan användas för felsökning.

Pris och lanseringsdatum för Asus ROG Strix X670E-I är ännu inte kända, men det är ingen högoddsare att modellen rullas ut i samband med att Ryzen 7000-processorer lanseras senare i höst.

Är du sugen på att bygga ihop ett Mini ITX-system baserat på Ryzen 7000?