Konsumentplattformar med PCI Express 4.0-stöd är numera standard och lagringsenheter som nallar på den teoretiska övre gränsen om 8 GB/s finns också tillgängliga. Med kommande sockel AM5 och Ryzen 7000 får Intels LGA 1700 och "Alder Lake" sällskap på PCI Express 5.0, där ändå snabbare lagringsenheter är på ingång. Nackdelen med de snabbare enheterna är dock att de är mer effekthungriga och att någon form av kylning är nödvändig.

Många moderkort är bestyckade med passiva kylflänsar, medan en del SSD-enheter kommer med förmonterade varianter. För den som vill försäkra sig om låga temperaturer presenterar nu Jonsbo en lösning för alla fantaster av miniatyrfläktar. Kylaren heter M.2-20 och namnet avslöjar produktens viktigaste egenskaper, nämligen att den passar M.2-enheter enligt det vanliga 2280-formatet, samt att den monterade fläkten är 20 millimeter stor.

För att kompensera för litenheten brukar små fläktar snurra snabbt och Jonsbo-varianten är inget undantag, med specificerad rotationshastighet om 14 000 varv per minut (RPM). Trots detta menar Jonsbo att ljudnivån är låga 24 dB(A), vilket ackompanjeras av ett relativt lågt luftflöde om 1,35 kubikfot per minut, eller drygt 2 procent av luftflödet som Noctua tillskriver toppfläkten NF-A12x25.

jonsbo 1.jpg
jonsbo 2.jpg
jonsbo 3.jpg

Utöver fläkten består M.2-20 av en kylfläns som vilar på SSD-enhetens ovansida, medan undersidan står i kontakt med en metallprofil. Runt kylflänsen syns en kåpa som styr luftflödet och enligt Jonsbo ger det resultat. Företaget presenterar egna mätvärden från ett test med Samsungs 980 Pro, där kontrollerkretsens temperatur sjunker från 95 till 48 °C med fläkten aktiverad, eller 62 °C utan. Också minneskretsarna ser temperaturen falla från 73 till 43 °C.

Jonsbo har trots det svenskklingande namnet begränsad närvaro i Norden, men vissa återförsäljare tillhandahåller företagets chassi- och kylarmodeller. Det återstår att se om även M.2-20 blir tillgänglig och till vilket pris. För den som inte bärga sig och vill svalka M.2-lagringen med en liten, irriterande fläkt står Elecgear och jetmotorestetik till buds.