Inom det bärbara budgetsegmentet sticker Googles satsning Chromebook ut något. De bärbara datorerna kör Googles Chrome OS, som utöver Googles tjänster kan köra diverse Android-applikationer och Linux-baserad mjukvara. Datorerna har slagit igenom inte minst i undervisningsmiljöer och används frekvent som skoldatorer till barn och ungdomar, både i Sverige och andra länder.

Efter sommaren får skolelever i Danmark vinka adjö till sina Chromebooks, efter beslut från danska tillsynsmyndigheten Datatilsynet. Det är grundat i en utredning av Helsingörs kommuns användande av både Chromebooks och Google Workspace, tidigare G Suit for Education, där det framgår att de två inte är förenliga med nuvarande dataskyddsförordningen GDPR. Detta eftersom det inte går att garantera att elevernas personuppgifter inte överförs till tredje land.

Domslutet innebär att ett generellt förbud för kommuner att hantera personuppgifter med något av programmen i Google Workspace införs. Undantag sker endast om det görs en "fullständig dokumentation och konsekvensanalys, och om hanteringen görs på ett sätt som överensstämmer med förordningen". Det innebär i praktiken att datorerna och programvaran ska vara borta efter sommarlovet.

I en skriftlig kommentar uppger Google både att tjänsterna granskas av oberoende aktörer samt att de aldrig använt elevers uppgifter till varken annonser eller andra kommersiella ändamål. Därtill varnar fackförbundet Skolelederforeningen om att beslutet får stora konsekvenser för lärare och undervisningen i sig, till följd av att mycket digitaliserats och är beroende av tillgång till olika plattformar.