Det har prasslats mycket om den kommande "Ada Lovelace"-serien från Nvidia, som ska ersätta nuvarande Geforce RTX 3000-serien som först lanserades hösten 2020. Ännu är det dock inte över för "Ampere", inte minst för EVGA som nyligen har lanserat något som kan ses som grafikkortseriens svanesång i form av en riktig värstingmodell av Geforce RTX 3090 Ti.

I vanlig ordning bär EVGA:s mest påkostade variant av Geforce RTX 3090 Ti namnet Kingpin efter den välkända överklockaren Vince Lucido, som även arbetar med EVGA. Grafikkortet är en hybridmodell med både luft- och vattenkylning, med en rejäl radiator på 360 mm. Utöver kylarlösningen har grafikkortet ett påkostat kretskort med tre BIOS-lägen, fysiska mätpunkter för spänning samt en OLED-skärm för att övervaka grafikkortets status eller spela upp GIF-bilder.

Att försörja Geforce RTX 3090 Ti Kingpin med ström kräver ett väl tilltaget nätaggregat, vilket EVGA väljer att inkludera i köpet. Modellen i fråga är EVGA Supernova 1600 P2, och som namnet skvallrar om handlar det om en enhet på 1 600 watt. I enlighet med tidigare rapporter utrustas grafikkortet med två av Nvidias 12-pinskontakter och här stöter EVGA på patrull. Nätaggregatet som bundlas med har nämligen inte stöd för 12-pinskontakter.

ssss.jpg
FXetR6rUcAAyQ6h kopiera.jpg

För att lösa problematiken har företaget nu tagit fram en minst sagt tilltagen adapter som kan köpas till grafikkortet. Adaptern får namnet Powerlink 52U och den visas av EVGA:s Jacob Freeman på Twitter. Enheten ansluts till grafikkortet och tar sedan emot hela fem stycken 8-pinskontakter, vilket på pappret möjliggör strömförbrukning på 825 watt i kombination med PCI Express-kontakten på moderkortet.

Prissättningen för EVGA Powerlink 52U är hittills okänd. EVGA Geforce RTX 3090 Ti Kingpin har ett rekommenderat pris på 2 499 USD, vilket är 500 USD mer än det rekommenderade priset för RTX 3090 Ti. I nuläget finns grafikkortet listat på EVGA:s amerikanska webbutik, men inte i företagets europeiska butik eller hos svenska återförsäljare.

Är du intresserad av en värstingmodell ur "Ampere"-serien eller är EVGA för sent ute? Dela med dig i tråden!