För den som har ett grafikkort ur Nvidias Geforce RTX 3000-serie har stöd i Linux varierat. Nvidias proprietära drivrutiner har funnits sedan lansering och fungerar, men möjligheten att skapa och köra drivrutiner med öppen källkod med stöd för hårdvaruaccelerering i både 2D och 3D har inte funnits.

För tillfället har drivrutiner med öppen källkod inte kunnat göra mycket mer än att leverera en bildsignal. Det blir det ändring på nu, då Nvidia under gårdagen lanserade signerad firmware som gör det möjligt att skapa drivrutiner med stöd för hårdvaruaccelerering. Med hjälp av firmware signerad Nvidia kan nu drivrutiner likt Nouveau initialisera den hårdvara som krävs för exempelvis 3D-accelerering.

Stödet inkluderar hela "Ampere"-familjens grafikkretsar, bestående av GA102, GA103, GA104, GA106 och GA107. Även med den signerade mjukvaran kvarstår dock flertalet begränsningar, bland annat kopplat till klockfrekvenser och överklockning. Det finns bland annat problem med att nå även specificerade bas- och boostfrekvenser, till följd av att grafikkorten startas i mycket låga frekvenser, för att sedan ökas av drivrutinen. Andra drivrutiner har haft problem med att utföra det, vilket innebär att användare begränsas till att köra grafikkorten i mycket låga klockfrekvenser.

Detta är inte ett problem som är unikt för RTX 3000-serien, utan sträcker sig hela vägen tillbaka till GTX 900-serien. Grafikkort från den serien eller nyare har alla problem med att nå optimala klockfrekvenser utan Nvidias proprietära drivrutiner, något som inte ser ut att förändras inom någon snar framtid.

Källa: Phoronix