Rätten att reparera sina prylar har inte precis varit en rätt i USA, eftersom en del företag anser produkter som sin egendom även efter de sålts till slutkund. Användarna i sin tur anser att de har rätt att laga sina produkter om de går sönder. Nu har Google slagit ett slag för rätten att reparera sin hårdvara, åtminstone så länge det är en Chromebook som tillhör modellerna som säljs till skolor.

Reparationsprogrammet lanseras som en hållbar lösning för skolor. Det ser dock ut som att Google inte direkt ger grönt ljus för att laga en Chromebook, utan att själva datorerna är grönare miljömässigt än motsvarande produkt som inte använder Chrome OS. I programmet ingår att vissa skolor i USA även ska lära ut till studenterna hur de kan laga sina Chromebooks som en del av läroplanen. Detta framgår som något sponsrat, eftersom en Chromebook i stort sett bara är en förenklad bärbar dator.

Hitintills finns det reparationshandböcker för tre modeller från Acer och tre från Lenovo, där Acer redan börjat erbjuda kurser till skolor för att lära sig att laga deras produkter. Handböckerna från Lenovo har mycket gemensamt med bolagets handböcker för Thinkpad-modellerna, vilka historiskt sett haft relativt bra reparationsguider. Acers handböcker erbjuder färgbilder istället för diagram, vilket kan underlätta vissa moment.

Det är sannolikt att skolorna som dessa guider är till för kan beställa reservdelar också, eftersom att det brukar vara det som är svårt att få tag i när något går sönder. Det framgår dock inte ur informationen. Guiderna lär också ut hur en användare nollställer sin Chromebook och hur de skapar en USB-sticka för att installera om operativsystemet.

Under hem-PC-reformen skaffade många en dator, men visste inte hur man fixade mindre problem som uppstod. Är program likt dessa något som Sverige borde ha satsat på då?