Spelindustrin har i många år varit på uppgång, med påkostade produktioner som slåss om intresset hos miljontals spelare. Till följd av pandemin har interaktiv underhållning i den digitala världen fått en extra skjuts, vilket bland annat märks på högre efterfrågan och stigande priser för många typer av hårdvara. Nu sätter analysfirman NPD Group siffror på just kategorin hårdvara för PC-spelande, som under 2021 ökade kraftigt.

Ökningen hakar på den trend som startade redan 2020, då kunder spenderade hela 62 procent mer på kringutrustning och datorer för gaming jämför med 2019. Under 2021 lade konsumenter 25 procent mer pengar på kategorin än året dessförinnan, vilket innebär mer än dubblerad försäljning på två år. NPD Group rapporterar att konsumenter lade 5,74 miljarder USD på på speldatorer och kringutrustning under fjolåret, vilket motsvarar ungefär 54 miljarder kronor.

Majoriteten av totalsumman kommer från försäljning av stationära datorer, bärbara datorer och mikrofoner, vars bidrag ökade med 38, 29 respektive 25 procent. Sett till antal sålda enheter menar analysfirman att mikrofoner, skärmar och bärbara datorer är i topp, med ökningar om 27, 17 respektive 16 procent. Den uppåtgående trenden gäller också tid tillbringad med spelen, en siffra som ökade med en timme per vecka och person ställt mot år 2020 – från 6,7 till 7,7 timmar i veckan.

NPD Group förklarar ökningen med att PC-spelande fortsatt utgör centrum för utveckling på spelfronten och att spelen är tillgängliga på många olika sätt. Företaget lämnar också en prognos för år 2022. Spådomen är att försäljningen framöver kommer att sjunka med 4 procent, som följd av den explosionsartade ökningen som utmärkt 2020 och 2021.