Efter flera svåra år för Intel återvände den tidigare teknikchefen (CTO) Pat Gelsinger till företaget. Kort därefter lanserade han att Intel ännu en gång skulle försöka sig på att bli en kontraktstillverkare, i en tid där orden på allas läppar är brist på halvledare. Det innebär att Intel kliver in som direkt konkurrent till bland annat TSMC, Samsung, Globalfoundries och UMC.

Med biljontals kronor ur egen ficka, subventioner och skattelättnader planerar Intel bygga fabriker som aldrig förr, och hundratals aktörer uppges redan visa intresse att tillverka hos Intel. Nu ifrågasätts huruvida Intels VD med anledning av hans ålder kommer hinna realisera planerna om att göra Intel till en kontraktstillverkare som kan kriga i toppen.

Kommentaren kommer från ingen mindre än legendaren Morris Chang, som år 1987 grundade TSMC och själv är 90. Han pekar på att Pat Gelsinger idag är 60 och att Intel har en regel om att människor i chefspositioner går i pension vid 65. Sådana regler är vanliga i amerikanska storföretag, men det hör inte till ovanligheten att styrelsen vid behov ändrar reglerna.

Det här är bara en i raden av ordväxlingar mellan TSMC och Intel, där den senare nyligen pekade på de ökade spänningarna mellan Taiwan och Kina som anledning till varför amerikanska staten måste gå in med investeringar och subventioner. Uttalandet tillbakavisades av TSMC:s styrelseordförande Mark Liu, som sa att "inte så många kommer tro på vad Intel säger".

Källa: Tom's Hardware