De senaste åren har många företag testat lyckan med att byta processorer baserade på åldrande x86 mot ARM-varianter, något som på konsumentsidan fram till nyligen inte lyckats särskilt väl. Bland telefoner och annan elektronik är ARM-lösningar dominerande. För snart ett år sedan släppte Apple de första datorerna som bevisar att ARM är fördelaktigt även på den fronten, om både mjuk- och hårdvara är med på tåget.

Intel och AMD sonderar också terrängen för att sträcka sig utanför x86-sfären, där förstnämnda exempelvis påstås köpa Sifive ett av de mer framstående RISC-V-företagen. Nu berättar AMD:s ekonomichef Devinder Kumar att företaget står redo för att framställa ARM-kretsar – om det är vad kunderna efterfrågar. Detta är i linje med vad företagets VD Lisa Su uttryckte i början av året.

But I'll tell you from my standpoint, when you look at compute solutions, whether it's x86 or ARM or even other areas, that is an area for our focus on investment for us, [...] We know compute really well. Even ARM, as you referenced, we have a very good relationship with ARM. And we understand that our customers want to work with us with that particular product to deliver the solutions. We stand ready to go ahead and do that even though it's not x86, although we believe x86 is a dominant strength in that area. – AMD:s Devinder Kumar

AMD har siktet inställt på att tillfredsställa kundernas önskemål kring hårdvara för datacenter (eng. compute solutions) och är öppna för andra lösningar än x86. Kumar menar att just x86 är det bästa alternativet för sådan användning, men försäkrar att bolagets kompetens i ARM-sammanhang är god och att detsamma gäller relationen till kretsdesignerföretaget.

Uttalandet slår inte fast att några särskilda produkter är på ingång, men känt är att frukten från ett samarbete med Samsung kan skördas nästa år, i form av ARM-baserade Exynos-kretsar med RDNA 2-grafik. Just skräddarsydda lösningar är rimligtvis var AMD ämnar lägga ARM-krutet. Bolaget är inte främmande för denna kategori och har exempelvis systemkretsar för många spelkonsoler i bagaget, vid sidan av speciallösningar som Infinity Fabric och chiplet-baserade produkter. Vidare har AMD nyligen förvärvat FPGA-företaget Xilinx, som kan komma att bli del av de skräddarsydda lösningarna.

På serversidan är redan flera branschjättar i full gång med att utveckla och använda egenutvecklade ARM-processorer, där Amazon är ett exempel. I våras avtäckte Nvidia alternativet "Grace", som ska ta bandbredden i servervärlden till nya nivåer. Nvidia genomgår också den långdragna och krokiga resan mot ett köp av ARM, något som enligt företagets löften inte ska förändra den befintliga och tillgängliga modellen där alla intressenter kan licensiera tekniken. Storföretag och vissa myndigheter är dock inte lika säkra på att ett sådant förvärv är en bra idé.

Huruvida AMD:s kunder och partner är intresserade av ARM-grund och om några sådana produkter kommer att nå konsumenter återstår att se. På ryktesväg talas om att den tidigare nedlagda satsningen på processorarkitekturen K12 kan vara tillbaka från de döda, med möjlig planerad lansering någon gång under nästa år. Klart är hur som helst att de aktörer som är intresserade av att byta x86 mot något annat idag har bättre utsikter än någonsin.

Källa: Tom's Hardware

Läs mer om ARM: