Företagen bakom grafikkretsar, processorer och kompletta systemkretsar är relativt få, ställt mot de bolag som använder produkterna för egna grafikkort, datorer och telefoner. Det är dock vanligt förekommande att även aktörerna som designar kretsarna tillhandahåller egna produkter, där Nvidias och AMD:s referensgrafikkort kanske är de tydligaste exemplen. Därutöver skapar exempelvis Intel bärbara datormodeller, medan Samsung och Apple nyttjar egna systemkretsar i diverse produkter.

Qualcomms systemkretsar för mobila enheter finns i en uppsjö av enheter signerade andra tillverkare, men nu sjösätter företaget en flaggskeppstelefon med Snapdragon-märkning. Produkten har det något intetsägande namnet "Smartphone for Snapdragon Insiders", där just "Snapdragon Insiders" är ett medlemskap för de som hyser intresse för systemkretsarna. Det är också de extra intresserade som först kommer att få mer information om telefonen när den inom kort släpps i handeln.

Snapdragon Phone 4.PNG
Snapdragon Phone 2.PNG

Qualcomm menar att telefonen drar nytta av Snapdragon-specifika funktioner.

Telefonen delar många estetiska och specifikationsmässiga drag med Asus spelorienterade ROG Phone 5, och Qualcomm sticker inte under stol med att just Asus står för designen. Telefonen är en påkostad historia med Snapdragon 888 5G i centrum, vilken sällskapas av 16 GB LPDDR5-minne och 512 GB lagring. Den 6,78 tum stora AMOLED-skärmen har uppdateringsfrekvens om 144 Hz och upplösning om 2 448 × 1 080 pixlar.

På baksidan syns tre kameror: en vidvinkel-, en ultravidvinkel- och en telefotolins med 3× optisk zoom. Trion är på 16, 12 respektive 8 megapixlar, medan kameran på framsidan är på 24 megapixlar. Därutöver kan enhetens 4 000 milliamperetimmar stora batteri snabbladdas upp med effekten 65 watt och en sådan laddare medföljer, tillsammans med ett par trådlösa hörlurar. 3,5 mm-anslutning saknas, men som brukligt för toppklassen finns 5G- och Wifi 6-stöd.

De saftiga specifikationerna antyder en saftig prislapp och enligt Swedroid är denna på 1 500 USD, motsvarande omkring 16 000 kronor inklusive moms. Lanseringen är nära förestående i USA, Kina, Storbritannien och Tyskland, men huruvida modellen kommer att landa även på svenska butikshyllor återstår att se. Qualcomm flaggar dock för att det rör sig om en begränsad utgåva och tilltaget bör därför inte ses som en garant på att företaget framöver släpper fler egna telefoner för att lägga fokus på systemkretsarna.

Brukar du köpa referensgrafikkort, eller andra produkter där det primärt är ett företag inblandat? Berätta i kommentarstråden!