Många nyare telefoner har inbyggda funktioner för att användare enkelt ska kunna nå en larmcentral om nödsituation uppstår. Delvis går nödnummer ofta att ringa även om skärmlåset är aktiverat, men på både Android och IOS går det även att ringa genom att hålla telefonens strömknapp intryckt en viss tid eller trycka flera gånger i följd. Syftet är att en användare enklare ska kunna ringa även om skärmen är otillgänglig eller om samtalet behöver ske diskret.

Funktionen går att stänga av, men är i regel aktiverad om användaren inte manuellt ändrar det, vilket inte alla vet om. Det är inte begränsat till mobiltelefoner, utan finns även på smarta klockor, aktivitetsarmband, surfplattor och dylikt, däribland Apple Watch. Den sistnämnda enheten är vad som just nu ställer till problem i Kansas, USA, där Fox4 (Via Wayback Machine) rapporterar att larmcentraler märkt av en ökning i antalet felringningar från användare med Apple Watch.

Enligt polischefen Jim Sutterby i Overland Park sker det oftast när personerna sover eller tränar och av misstag trycker på knappar eller rör vid skärmen. Vissa märker inte att de ringt alls, men många lägger på när de inser sitt misstag. Felringningar, särskilt när uppringaren lägger på, skapar i sin tur mer arbete för larmcentralen som måste ringa upp och bekräfta att personen inte befinner sig i nödläge.

Det är inte första gången snabbknappar för nödsamtal orsakar problem. När det lanserades år 2018 till Iphone ökade mängden felringningar även i Sverige, där bland annat SOS Alarm i Östersund märkte av ett ökat tryck. Funktionen till Apple Watch är inte ny, men en möjlig teori är att fler användare börjat sova med sin klocka efter att Apple introducerat sömnmätning i samband med lanseringen av Watch Os 7.

När råkade du ut för en felringning senast?