E-kronan är ett förslag på en digital centralbankspeng som ska komplettera kontanter, som just nu testas och utvärderas av Riksbanken. Tillsammans med konsultföretaget Accenture har Riksbanken hittills tagit fram en stängd testmiljö samt börjat utföra tester, där ett första resultat publicerades i början av april.

I första etappen av testfasen användes en token-baserad e-krona och blockkedjeteknik med simulerade deltagare, likviditetsförsörjning och slutanvändare. Det konstaterades problem relaterade till att tekniken är ny och obeprövad samt att frågetecken kring säkerhet kvarstod. Inför nästa etapp väntades distributörer inkluderas för test, och nu står det klart att Handelsbanken blir först ut som deltagare i e-kronapiloten.

Nästa fas ska enligt Riksbanken gå ut på att i ytterligare en sluten testmiljö fortsätta testa hur e-kronanätverket skulle kunna integreras med interna system hos betaltjänsteleverantörer, i det här fallet Handelsbanken. Projektet får även tillskott av konsultbolaget Tieto Evry som ska bidra till utveckling av testmiljön. Deltagare ska även få möjlighet till återkoppling och att bidra med sina åsikter kring lösningen och dess funktionalitet.

Riksbanken och den nordiska betalmarknaden ligger i framkant och för Handelsbanken innebär samarbetet att vi får en möjlighet att utvärdera nyttan samt möjligheten att skapa värde för banken, våra kunder och samhället i stort. – Benny Johansson, Handelsbankens chef för nordiska betalningar

I ett pressmeddelande uttrycker Handelsbankens chef för nordiska betalningar, Benny Johansson, att Handelsbanken är positiva till samarbetet och möjligheten att utvärdera en potentiell e-krona. Deltagandet är dock inte mer än ett testdeltagande. Riksbanken fastställer i sina dokument kring e-kronapiloten att deltagandet inte innebär att Handelsbanken kan göra anspråk på deltagande i ett framtida e-kronasystem, förutsatt att det blir något.

Oavsett hur Riksbankens e-kronapilot går krävs ett godkännande på politisk nivå för att införa e-kronan. Än så länge har inga beslut fattats kring dess vara eller icke varande, och det tar sannolikt flera år innan ett sådant beslut tas. Nuvarande etapp i projektet kan däremot ge nya synvinklar på hur det skulle kunna tänkas fungera i praktiken och besvara fler av de frågor angående prestanda och säkerhet som dök upp under första etappen.

Läs mer om e-kronan: