När Apple efter en lång tids spekulationer avtäckte M1, den första egenbyggda ARM-processorn i bolagets Apple Silicon-familj, levererade nykomlingen imponerande egenskaper ställt mot de Intel-processorer den ersätter. En funktion som dock försvinner med de M1-bestyckade datorerna i Mac-familjen är möjligheten att köra andra operativsystem via mjukvaran Boot Camp.

Den som velat använda Microsofts Windows-operativsystem har tidigare kunnat göra detta via just Boot Camp på Mac-datorer med Intels processorer under huven. Microsoft har även en version av Windows 10 för ARM-processorer i utbudet, något som lett till spekulationer om huruvida denna version skulle kunna installeras på Apples ARM-processorer. Då Apples M1-design bygger på en egen implementation av instruktionsuppsättningen ARMv8 är den inte kompatibel med den version av Windows 10 som körs på Qualcomms ARM-processorer i Snapdragon-familjen.

Trots att Microsofts Windows 10-version för Snapdragon inte är kompatibel med Apples M1-arkitektur har spekulationer gjort gällande att Apple inte skulle tillåta en version av Microsofts operativsystem för de nya processorerna. I en intervju med Ars Technica berättar Craig Federighi, chef för Apples mjukvarudivision, att företagets Apple Silicon-processorer har allt som krävs för att köra Windows-system. Han menar att alla förutsättningar finns på plats, och att det är "upp till Microsoft att det händer".

As for Windows running natively on the machine, “that’s really up to Microsoft,” he said. “We have the core technologies for them to do that, to run their ARM version of Windows, which in turn of course supports x86 user mode applications. But that’s a decision Microsoft has to make, to bring to license that technology for users to run on these Macs. But the Macs are certainly very capable of it.

I väntan på en eventuell satsning från Microsofts håll lyfter Craig Federighi fram alternativa metoder för att använda Windows-mjukvara på Apples processorer. En möjlighet som nämns är att strömma Windows via molntjänster, men även mjukvarubiblioteket Crossover 20. Detta bygger på kompatiblitetslagret Wine som länge låtit Linux-användare köra mjukvara för Windows, men det har även varit tillgängligt för Unix-baserade operativsystem dit Mac OS hör till.

Även om Crossover 20 kan köra både 32- och 64-bitars x86-applikationer för Windows handlar det fortfarande om kompatibilitetslager som inte kan garantera en konsekvent användarupplevelse. Craig Federighi lyfter fram att kommande lösningar för virtualisering som Parallells Desktop gör det möjligt att virtualisera Linuxdistributioner på M1-processorerna, dels för andra ARM-arkitekturer men även x86-versioner av distributionerna då de stöder virtualisering av x86 i Linux-kärnan.

Parallells Desktop för M1 utvecklas aktivt och lösningen demonstrerades i samband med att Apple avtäckte de tillhörande Mac-datorerna. Parallells lämnar dock ingen tidslinje för när M1-versionen av mjukvaran släpps, och inledningsvis får ägare av M1-bestyckade datorer nöja sig med Mac OS som operativsystem. Då Microsoft för närvarande arbetar på 64-bitarsstöd för Windows on ARM lär det sannolikt dröja innan bolaget anpassar systemet för att kunna köras på Apples ARM-processorer.

Läs mer om Apple Silicon: