Ett av de stora besvären med att använda VR-headsets är att de i regel kräver anslutning av ett flertal olika sladdar för att driva bild, ljud och ström. Anslutningsstandarden Virtuallink etablerades därför under år 2018 med målet att samla alla anslutningar över en ensam USB Type-C-kabel. Organisationen bakom standarden, The Virtuallink Consortium, innehåller medlemmar som Valve, Oculus VR, Nvidia, AMD, Microsoft och fler därtill.

Ett fåtal mindre etablerade VR-headsets har presenterats med Virtuallink-anslutningar, men de stora aktörerna har lyst med sin frånvaro. Nu rapporterar Road to VR att standarden mer eller mindre är dödförklarad när Nvidia, ett av medlemsföretagen, avtäckt Geforce RTX 3000-seriens grafikkort utan Virtuallink-anslutningar. Många av företagets egentillverkade grafikkort i Geforce RTX 2000-serien bestyckades med USB Type-C-anslutning, men porten var desto mer sällsynt på partnermodellerna.

Konkurrenten och tillika Virtuallink-medlemmen AMD har aldrig lanserat grafikkort med USB Type-C-kapabla anslutningar. Valve uppges haft stöd för Virtuallink planerat för egna VR-headsetet Index, men slopade det på grund av tekniska problem med stabilitet och pålitlighet. Oculus VR är den enda stora aktören som inkluderar en USB Type-C-anslutning för VR, men denna använder inte Virtuallink som enhetlig anslutning av både bild, ljud och ström.

The [VirtualLink] consortium has not operated for quite some time now. […] But it is a shame because it is really reliable and convenient interface and communication protocol.

VRgineers, företaget bakom headsetet XTAL som använder Virtuallink, berättar för Road to VR att standarden faktiskt är en pålitlig och smidig anslutningsmetod. Företaget konstaterar också att Virtuallink-organisationen inte varit aktiv på länge, vilket ytterligare pekar på att dess medlemsföretag inte arbetar på att inkludera tekniken i nya produkter. Det återstår att se om AMD återigen ignorerar Virtuallink med höstens lansering av grafikkort på RDNA 2-arkitekturen.

XTAL.jpg

XTAL, en VR-lösning där all kommunikation sker över Virtuallink-anslutningen (till höger i bild).

Ytterligare ett tecken på att standarden tar plats i teknikvärldens kyrkogård kommer från det faktum att den officiella webbplatsen numera omdirigerar till en Wikipedia-sida, där Virtuallink beskrivs som en tidigare föreslagen anslutningsmetod för VR som nu är dödförklarad.

Är du en av de som sett fram emot att slippa sladdhärvor som VR medför idag? Tror du fortfarande att det kommer hända, eller är Virtuallinks misslyckande ett tecken på att det inte kan göras bra?