När det kommer till högpresterande superdatorer och servrar har valet av processorleverantör på senare år blivit en ganska ensidig historia. Processorfamiljer som Sun Sparc och Intel Itanium är några exempel på forna giganter som bitit i gräset i takt med att x86-processorer från Intel och AMD tagit över allt mer. En tidigare gigant som fortfarande är vid liv är IBM:s POWER-processorer, som förvisso lever i skuggan av tidigare nämnda jättar.

IBM_POWER10-11.jpg
IBM_POWER10-12.jpg
IBM_POWER10-13.jpg
IBM_POWER10-10.jpg
IBM_POWER10-1.jpeg

Trägen vinner heter det, och IBM visar att bolaget inte ger upp kampen om servrar och superdatorer med avtäckandet av POWER10-processorerna. En av de stora nyheterna med denna generation är rejält förbättrad energieffektivitet, vilket bland annat kommer från att processorerna tillverkas på 7 nanometer i samarbete med Samsung Electronics. Enligt företaget ger detta tre gånger bättre energieffektivitet ställt mot POWER9.

IBM_POWER10-9.jpg
IBM_POWER10-8.jpg

En annan stor nyhet är vad IBM kallar Memory Inception, vilket innebär att ett flertal sammanlänkade serversystem kan få likvärdig åtkomst till en pool av primärminne, där minneskluster om flera petabyte kan skapas. Säkerhet är av yttersta vikt för processorer som ska användas i servrar och datacenter, och även här stoltserar IBM med stora framseg.

Processorkärnorna i POWER10 bestyckas med fyra gånger fler krypteringsenheter ställt mot POWER9, vilket ökar kapaciteten vid krävande säkerhetsfunktioner som exekveras i realtid. Utöver nuvarande säkerhetsbehov är dessa tillägg även tänkta att framtidssäkra processorerna för kommande krypteringsstandarder för kvantberäkningar och beräkningar på data som inte avkrypterats först (eng. homomorphic encryption).

IBM_POWER10-4.jpg
IBM_POWER10-5.jpg
IBM_POWER10-7.jpg
IBM_POWER10-6.jpg

Vidare tillägg för säkerhet berör skydd av virtualiserad mjukvara i container-format, där POWER10 tvingar fram kryptering av containers i virtuella maskiner (VM) på hårdvarunivå via processorernas firmware-mjukvara. Tilläggen är utformade så att olika containers i en VM skyddas individuellt, med resultatet att ett angrepp mot en container inte kan appliceras på övriga containers i samma VM.

Ett annat fokusområde är artificiell intelligens (AI), där IBM hävdar att dedikerade tillägg i POWER10-processorerna ger 20× bättre prestanda ställt mot föregående POWER9-generationen. Tilläggen huserar på en AI-dedikerad hjälpprocessor vid namn Matrix Math Accelerator som ska öka AI-kapaciteten för de aktuella nummerformaten FP32, BFloat16 och INT8.

Bolaget erbjuder dock inga jämförelser med dess x86-baserade konkurrenter, där framför allt Intel satsar mycket på AI-tillägg i Xeon-familjen. POWER10 är tänkt att användas i servrar som agerar hybridmoln, där tilltänkt mjukvaruplattform är Openshift från numera IBM-ägda företaget Red Hat. POWER10-processorerna väntas bli tillgängliga under andra halvan av år 2021.

Läs mer om IBM: