Svenska IT-återförsäljares resultat 2018/2019

SweClockers granskar svenska butikers senaste årsredovisning. Vilka aktörer är störst, vilka går med vinst och vilka kämpar?

För att göra översikten mer rimlig har tabellerna avgränsats till en för företag som omsätter över 2 miljarder, och en för de som omsätter mindre än så. Observera att företag märkta med en asterisk efter namnet inte har ett tillgängligt bokslut för 2019 och därför har deras siffror för 2018 använts istället.

Många av bolagen i listan är aktiva i flera länder men siffrorna avser endast bolagens svenska verksamhet.

Till synes är de stora aktörerna numera ganska välmående och gör någon form av vinst. Mediamarkt är det största undantaget i kartläggningen och gör ett resultat om minus 347 miljoner kronor. Elgiganten gör skäl för sitt namn och är obönhörligen den största aktören med nästan 13 miljarder kronor i omsättning.

Det ska tilläggas till listan ovan att uppskattningsvis 5 procent av Dustins omsättning går via Dustin Home, resterande 95 procent är företagsförsäljning. Detta förhållande är i grova drag omvänt för resterande återförsäljare.

Bland de mer specialiserade och mindre återförsäljare är Webhallen störst men under 2018 var deras resultat av mindre lyckad karaktär. Även CDON och komplett har det något kämpigt. På grön kvist finner sig Inet och Kjell & Company.

Gemensamt för nästan samtliga återförsäljare i båda graferna är att de alla upplever tillväxt jämfört med föregående period. Undantagen är Webhallen och Komplett som båda ingår i Komplett Group där bolagen ser en, om än knappt märkbar, minskning mot föregående period.

Några butiker som saknas i denna sammanställning är danska Computer Salg och Proshop då dessa inte presenterar siffror för den svenska marknaden i dagsläget.

Förvånas du av resultatet eller såg listan ut som väntat? Dela gärna dina tankar i forumet. Vi tar dessutom gärna emot feedback på den här typen av bevakning av aktörer på den svenska marknaden, är det intressant eller ska vi hålla oss till att bevaka prylarna snarare än företagen?

I butiken: SweClockers Logo Tee – Reapris 179 kronor!

Swec_gubbe_T.jpg

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp.

Köp här!